Met uw kind naar de tandarts

Het is belangrijk dat kinderen het al vanaf het begin gewoon gaan vinden om naar de tandarts te gaan. Neem daarom uw kind al vanaf een jaar of twee mee naar de tandarts. Eventueel kan de tandarts in de mond kijken terwijl uw kind bij u op schoot zit. Lukt dat nog niet, maak daar dan geen drama van. Volgende keer beter.

Als uw kind drie is, kan de tandarts de tanden gaan tellen samen met het kind. Op vierjarige leeftijd is er vaak al meer mogelijk; inspectie door de tandarts, in de stoel zitten en bijvoorbeeld rustig polijsten van tanden en kiezen. Bij elk volgend bezoek kan er dan steeds iets worden toegevoegd aan deze manier van langzame gewenning.

Als er toch ooit een keer iets behandeld moet worden, dan is de situatie in elk geval niet nieuw meer. Toch blijft zo'n eventuele behandeling van bijvoorbeeld een gaatje een hele gebeurtenis. Bereid uw kind daarop voor met een verhaaltje. Maak dit begrijpelijk en stem het af op de leeftijd. Ga uw kind niet waarschuwen dat het vooral niet bang hoeft te zijn. Het wordt dan juist bang van uw waarschuwing. Laat tijdens de behandeling zoveel mogelijk over aan de tandarts. Doe vooraf geen valse beloftes, zoals: 'Er gebeurt niks', 'Je voelt absoluut niks'. Als het dan toch pijn doet, kan uw kind zich verraden voelen.

Bron: KNMT